Kjells blogg

Kjells blogg

Lämna polisfrågan till mig och @fvirtanen

Stort och småttPosted by kjell andersson Sat, May 13, 2017 19:53:05

Eftermiddag, det är i mitten av maj. Ute är det ganska grått om än lite varmare. Sambon och ungen har gått ut, bebben ligger och sover vilket förklarar att jag sitter inne i den röda fåtöljen och skriver. I ett rum längre bort i lägenheten sitter storsonen. Kanske tecknar han. Mellan de söner som just nu befinner sig här hemma är det tjugo år. Själv är jag femtiosex, på det femtiosjunde och ser inget slut på småbarnslivet. Livet är ett långt småbarnsliv. Det är alltså tjugoett år sedan jag plötsligt kunde komma på något impulsivt och genomföra det. Som att sticka till ateljén eller gå ut och ta en öl. Kolla på fotboll eller gå och dra en filt över huvudet. Jag har glömt hur det var och hur man gör.

Ett par timmar senare. Har varit ute på gården med ungarna. Inklusive tjugoåringen även om han mer fungerade som barnvakt. Ungen springer efter de andra ungarna. Någon sorts tafattlek. Han har ingen aning om vad det handlar om. Hänger bara på och springer och skriker. Bebben sitter still i sandlådan. Huvudet går som ett periskop. Vill inte gärna missa något. Alla ljud sätter huvudet i rörelse. Ibland får jag för mig att han skulle kunna snurra huvudet ett helt varv.

Läste att journalisten Fredrik Virtanen på Aftonbladet också gjort sig lustig över de budande politiska partierna gällande antalet nya poliser. Om det stämmer som han skriver att antalet brott minskat överlag så blir 10 000 nya poliser rent löjeväckande. Själv var jag nyligen i ett blogginlägg inne på att pengarna istället bör avsättas till socialtjänst, psykiatri, fritidsgårdar och andra sociala åtgärder. Virtanen pratade om bättre polisutbildning. Håller jag också med om. Kvarterspoliser är en annan bra tanke. Med uppgift att ägna sig åt sociala kontakter med kvarterets invånare. Dock behövs kanske inte 10 000 sådana. Det ska till amatörer för att kunna se vad som behöver göras. Experter och kanske framför allt politiker är blinda. Sneglar på antalet röster eller forskningsanslag. Lösningen är så enkel att de inte ser den. Sociala åtgärder, arbete och utbildning är effektivare än en hel skvadron med poliser utrustade till tänderna. En kunskap som jag härmed sprider gratis till alla politiker. Tänk långsiktigt, gärna förbi nästa val. Att bygga ett tryggare samhälle och ytterligare minska brottslighet tar tid. Det räcker inte att anställa horder med poliser och sätta igång att bura in folk. Nästa generation står på tur att ta över. Någon måste ge de unga presumtiva brottslingarna alternativ. Det är där som sociala långsiktiga åtgärder kommer in. Busenkelt.

Kvällen börjar göra sitt intåg. Och jag ger er ytterligare ett tips. Sverige kommer att vinna VM i ishockey. Av den anledningen att det gått knackigt i gruppspelet. När Sverige går som tåget förlorar de alltid en semifinal eller möjligen en final. Å andra sidan bryr jag mig inte så mycket. Hockeyn dog med Lars Gunnar Björklund och Rolle Stoltz. Niklas Wikegård är i jämförelse med dessa giganter som en fis i universum. Och att jämföra Henrik Lundkvist med Honken Holmkvist låter sig inte göras. Honken kunde nicka en hårt slagen puck utan hjälm.

Ungen ska snart läggas. Jag hoppas förstås att jag ska få välja nattlektyr. I så fall blir det ”Den vilda bebin” av Barbro Lindgren. En barnbok kan inte bli bättre. Med rim och allting. En unge som växer upp med den boken kommer alltid att klara sig i alla situationer.

  • Comments(0)//blogg.kjellandersson.com/#post900