Kjells blogg

Kjells blogg

Jag och William Nylander

Stort och småttPosted by kjell andersson Sun, May 14, 2017 23:20:03

William Nylander får en puck till vänster om målvakten, sticker in på mål och gör en lång dragning och lägger retsamt in pucken bredvid målvaktens utsträckta benskydd. Snyggt. Och det påminner mig om min tid som hockeyspelare. Vi måste gå tillbaka fyrtiofem år i tiden. Jag var samtida med Lill-strimma, Honken Holmkvist, Tord Lundström och tamejfan Uffe Sterner. Dock var jag inte på samma nivå. Det handlade om ungdomshockey och det enda jag kan skryta om var att jag spelade i samma femma som Thomas Jonsson, flerfaldig Stanleycupmästare. Men tillbaka till William Nylanders mål. Det påminde mig nämligen om de mål jag brukade göra. Ganska ofta kom jag fri med målvakten. Det berodde dels på att jag var två huvuden högre än alla mina motspelare och att nämnde Thomas Jonsson även på den tiden var suverän på framspelningar. När jag kom där ensam mot målvakten gjorde jag samma dragning varje gång. Först pucken snabbt till höger och sedan en stor lov till vänster förbi målvaktens utsträckta högra benskydd och därefter rakade jag in pucken. William Nylander gjorde en snygg piruett och en stoppsladd efter att ha stänkt dit pucken. Själv fortsatte jag alltid rakt in i sargen efter uträttat ärende och det small högt. Ty jag kunde inte bromsa så bra. Eller inte alls faktiskt. Mina lagkamrater kom alltid ut och hjälpte mig upp och samlade ihop den utrustning som låg utspridd över isen. Benskydd, armbågsskydd, hjälm, tandskydd och klubba. Först därefter kunde jag inhösta jubel och applåder medan jag sakta åkte mot avbytarbåset med värkande kropp. Lika blåslagen varje gång. Det ska göra ont att spela hockey. Jag hann sluta innan jag lärde mig att göra en riktig stoppsladd.

En tidig morgon för längesedan klev jag av ett tåg i Gävle. Jag skulle byta till tåget som går till Falun. Det var en timme innan det skulle avgå vilket fick mig att traska till ett morgonöppet kafé. Jag satte mig vid ett bord med en kopp kaffe och en ostsmörgås. Det pinglade till i dörren och en mycket sliten äldre man kom in. Eftersom det inte fanns några andra gäster kom han och satte sig vid mitt bord. Det luktade gammal fylla av honom men han började berätta om Lill-strimma Svedberg. Sveriges bästa back genom alla tider. Den enda spelare som sovjetiske förbundskaptenen Tarasov ville ha med i sitt landslag. Och min stora idol på den tiden det begav sig. Jag visste att han hade varit begiven på spritdrycker och det var också vad denne slitne men bedagade man berättade om. De hade festat ihop under Lill-strimmas tid i Brynäs. Och han berättade om hur Brynäs lagledare åkte runt i stan för att leta rätt på honom inför matcherna. Och de hittade honom i olika kvartar. Han berättade hur de kom och bar ut honom i en väntande bil, körde honom till arenan, Satte på honom utrustningen, hällde i honom en kopp kaffe och sedan ut på isen. Inte sällan var han ändå bäst på plan. Lill-strimmas öde var tragiskt. Efter att ha valsat runt i lite mindre lag skrev han på för Timrå. På hemväg från Sundsvall körde han rätt in i en buss tillhörande ett dansband och avled. Troligtvis rattfull.

Jag lämnade den bedagade slitne mannen och gick till stationen. Klev på tåget mot Falun och funderade på det jag hade fått höra. Min gamle idol Lill-strimma. Trots att jag visste att han hade problem med spriten var det deprimerande att höra om sin gamle idol. Att det var så illa redan på den tiden. Huruvida det gick för den gamle slitne mannen har jag ingen aning om. Han verkade inte ha sin bästa tid framför sig.

Min hockeykarriär sträcker sig till ett par års ungdomshockey. Dock fick jag spela en DM-final i Mora i en inomhushall. Efter att ha slagit ut Leksand var vi segervissa. Mora är känt för att ha en bra ungdomsverksamhet och det hade de även detta år. Vi fick rejält med stryk. Det enda som var värt att komma ihåg från matchen är Thomas Jonssons slagskott i bröstet på Moras målvakt. Han fick bäras ut.

I år vinner Sverige VM. Kom ihåg var ni läste det först.  • Comments(0)//blogg.kjellandersson.com/#post901