Kjells blogg

Kjells blogg

Ett kungarike för en fungerande slagborr

Stort och småttPosted by kjell andersson Tue, June 06, 2017 21:35:53

Sveriges nationaldag. Eller som det hette förr, svenska flaggans dag. Varför det firas just den sjätte juni beror inte på Gustav Wasas kröning, ej heller regeringsformen 1809. Även om det var händelser som ägde rum just under detta datum. Som så mycket andra ceremonier så är det skansen som ligger bakom att det så småningom blev en nationaldag. Ägaren till det nyöppnade Skansen ville locka folk till stället och utropade allmän flaggdag just detta datum år 1893. 1983 bestämdes det att dagen skulle vara nationaldag. Kunskaper som jag inte hade när jag vaknade i morse men ett flitigt läsande gör att man plötsligt kan få helt oanad information.

Själv minns jag inte sjätte juni som något annat än att det var farsans födelsedag. Och det firades väl inte heller med pompa och ståt. En enkel fika och en besvärad farsa som antagligen bara ville att det skulle ta slut. Förra året skulle han fylla för nittionde gången. Dock var han tydlig med att han inte ville fylla just nittio. Och den tredje juni lämnade han in. Tre dagar innan han skulle fylla år. Som om han kämpade sig ned i graven.

Jag har varken firat nationaldagen eller svenska flaggans dag någon gång. Och inte har jag gjort det denna dag heller. Ägnat mig åt ungarna och borrat i en cementvägg med en borrmaskin där slagfunktionen inte fungerade. Vilket givetvis resulterade i att det inte blev några hål. Och själva borren blev förstås helt förstörd. Att det ska vara så svårt att få upp ett par hyllor.

Så här på nationaldagen kan man fundera lite på den mycket märkliga fejden som uppstått i framför allt sociala medier. Vilka är det egentligen som gillar Sverige mest? Är det den blåbruna högern som hela tiden skäller på landet och verkar tycka att det är rena skiten. Eller är det vänstern som av tradition inte värnat speciellt mycket om nationen men som plötsligt verkar tycka att Sverige är fantastiskt. Till skillnad från sjuttiotalet när alla nationalistiska strömningar möttes med skepsis för att inte säga förakt. Världen är upp och ned. Sverigevännerna hatar landet och vänstern älskar det. Vad ska man tro. Dock får man säga att landet för tillfället går alldeles utmärkt. Med vikande arbetslöshet och god ekonomi. Prognosen är att det ska fortsätta så. Och för min del får sossarna och miljöpartiet fortsätta att förvalta det, gärna med vänsterpartiet. Alliansen är ju just nu en enda röra. Trots att Kindberg/Batra verkar göra avbön. Vilket hon bör göra hur mycket som helst efter utspelet att moderaterna ska börja samarbeta med det fascistiska SD. En blunder av olympiska mått. Mitt tips är att hon inte kommer att kunna vända skutan. Rodret är sönder.

I morgon ska jag låna en slagborr på jobbet och sen ska jag borra utav bara helvete. Ända in till grannen om det skulle behövas. Hyllorna ska upp. Sanna mina ord. I annat fall kommer min manlighet att få sig en törn. Jag har en bloggkollega vars man är så händig att jag blir grön av avund. När andan faller på bygger han en altan. Lite så där i förbigående. Och svärfar sysslar med jordkällare, utbyggnad av huset, bygger lusthus, tillverkar båtmaster och renoverar träbåtar. Samtidigt. Får jag för mig. Och jag svettas över ett par jävla hyllor.

Ett kungarike för en fungerande slagborr.  • Comments(0)//blogg.kjellandersson.com/#post905