Kjells blogg

Kjells blogg

Jimmie=rasist

Stort och småttPosted by kjell andersson Tue, June 20, 2017 21:31:10

Har just lagt båda ungarna själv för första gången. Sambon har börjat jobba. Ska göra så hela sommaren. Nu ligger de i varje fall och sover. Vilket är lite av en sensation. De somnade ungefär samtidigt vilket också är en smärre sensation. Plötsligt har jag en hel kväll framför mig. Och vad gör man då om inte skriver en blogg.

Och så klart måste jag ju resonera lite kring det tramsigaste jag upplevt på sociala medier. Kanske överhuvudtaget. En bild dök upp på Sveriges radios sändningsbuss. De sände Jimmy Åkessons tal i Järva. Inne i bussen, precis i blickfånget, vid den halvöppna dörren finns ett plakat och på den står det Jimmy=rasist. Den ultrakonservativa brunhögern gick i taket. Här hade de äntligen fått svart på vitt att Public service är vänsterorienterad, för att inte säga extremvänster och serverar enbart lögner, fake news. Givetvis med en politisk agenda. Ett drev sattes följaktligen igång och en reporter anklagades för att ha medverkat i protesterna mot Jimmy Åkesson. De hade till och med försökt sig på att zooma in bilden och påstå att reportern syns med plakatet i högsta hugg. Vilken dåre som helst ser att det inte är reportern. Och vilken idiot som helst måste ju fatta att Public servic inte ägnar sig åt att protestera när de jobbar. Hela drevet föreföll ledas av en författare som bland annat skriver barnböcker. Katarina Janouch. Och det är där som jag inte begriper någonting. Jag har den naiva föreställningen att författare är hyfsat intelligenta. Människor som kan lyfta sig och se vad det är som händer och även bör kunna genomskåda billiga försök att dra förljugna politiska poänger. I det här fallet är det så uppenbart att det finns en politisk agenda. Ett försök att få människor att misstro journalism i allmänhet och Public service i synnerhet. Det spelar ingen roll att Sveriges radio går ut och berättar att någon okänd hade satt fast skylten bak på bussen och att en av radions anställda tog loss den och lade in den i bussen. Denna mycket enkla och fullt rimliga förklaring viftades bort. Och hur mycket än människor försökte att förklara det för Katarina Janouch så vägrade hon att inse faktum. Och med sig i följet hade hon sociala mediers avgrund. Högerpopulisterna, eller för att tala klarspråk, fascisterna. Och om hon nu inte kunde förstå det som alla sansade människor förstod angående bilden på sändningsbussen så måste hon väl ändå se vilka det är som hyllar och följer henne. Men kanske är jag naiv. Jag har sett fler författare som gett vika för högerpopulismen. Det finns ju några stora författare i historien som faktiskt har gjort liknande felbedömningar. Den norske författaren Knud Hamsun eller filosofen Heidegger. Båda hyllade nazismen. Eller varför inte en konstnär, den folkkäre akvarellisten Emil Nolde. Också med osund dragning till nazismen.

Nu är inte Katarina Janouch någon författare med den digniteten och mig veterligt är hon inte nazist heller men lite mer insikt i vad som händer kan man väl begära. Eller också är det så banalt som att hon har fått klicksjukan. En drös av gillamarkeringar och retweets. Det är många som halkar dit. När man får uppskattning så spelar inte sans och måtta någon roll. Man skriver nästan vad som helst för att få dessa markeringar. Uppmärksamhet slår ut förmågan att tänka klart.

Nu är det inte bara Katarina som vräkte ur sig den ena osannolikheten efter den andra. Sociala mediers högra flank tävlade om att göra förvridna tolkningar av bilden. Något annat än löjets skimmer kan inte den här händelsen få. Och att även riksdagsmän ägnade sig åt att göra högerpopulistiska tolkningar av bilden och understryka detta märkliga misstänkliggörande av journalister och Public service är inget annat än beklagligt.

Så där, nu får det vara nog och nu tänker jag inte ägna mig något mer åt det mest tramsigaste jag varit med om. Det finns viktigare saker att ägna sig åt.

Och ungarna sover fortfarande.  • Comments(0)//blogg.kjellandersson.com/#post909