Kjells blogg

Kjells blogg

I lönndom är vi alla fördomsfulla och rasister

Stort och småttPosted by kjell andersson Tue, June 27, 2017 19:03:18

Jag kommer gående med min familj en helt vanlig eftermiddag i ett industriområde i Västra Frölunda. Framför oss på gatan stannar två bilar till. I bilarna sitter två mörkhyade män. Åtminstone ser jag att de är utlandsfödda. De vevar ned sidorutorna och verkar avhandla något. Det är en kort stund de står där därefter åker de iväg med en rivstart. Det är mycket fina bilar de har. En mercedes och en BMW. Under denna korta stund hinner mina fördomar blomma ut med full kraft. De fördomar som jag har med mig av födsel och ohejdad vana. Som kommer ur djupet av den svenska välfärden. Grundad någonstans under 1900-talerts andra hälft och som jag inte kan hejda där under denna korta stund som jag bevittnar denna i sig oskyldiga scen. Jag tycker nämligen att de verkar skumma. Jag får för mig att de förbereder ett brott av något slag. Kanske narkotika eller möjligen ett mord.

Vad är det då som får mig att stå där och under en kort stund och vara fördomsfull, ja kanske rasistisk. Jag måste få bena ut det. Jag brukar ju räkna mig som humanist och antirasist. Vill att Sverige ska ta emot så många flyktingar som det är möjligt. Ändå dyker dessa fördomar upp. Vad är det då som sker. Jag ska försöka mig på en analys.

I mänsklighetens väsen ingår en rädsla för det okända. Utlandsfödda, flyktingar eller invandrare kommer från andra kulturer. De uppträder kanske inte som man är van vid. Har andra koder och sätt att umgås. Det ger i sig en osäkerhetskänsla och sätter fantasin i rörelse. Ur djupet av nittonhundratalet kommer föreställningen om att utlandsfödda är lata och opålitliga. Därmed kopplar min hjärna på att de inte arbetar utan sysslar med brott. Och en utlandsfödd kan inte tjäna så stora pengar att de kan köpa så dyra bilar med ett vanligt jobb. De måste utan tvekan syssla med skumraskaffärer. Hela denna föreställning har bekräftats av filmer, böcker och allehanda populärkultur. Utlandsfödda med mörk hudfärg ska man se upp med. Också har säkert mina föräldrars fördomar och rasism ett finger med i spelet. De har hämtat sina fördomar från nittonhundratalets första hälft. Vilket kanske är ännu mer förfärande. Där fanns fortfarande föreställningen om att judar var ett konstigt folkslag, italienare lata, muslimer lömska, Zigenare lurendrejare och folk från Afrika mer tillhörande djursläktet med en intelligenskvot långt under européers. Allt detta har jag med mig och det slår till innan hjärnan kopplas på. En sorts ryggradsreaktion. När hjärnan till slut har satts i rörelse slår den ut ryggraden och jag kan återgå till att bli humanist och antirasist. Tänka att de två männen som pratade med nedvevade rutor faktiskt bara samtalade lite i största allmänhet. Och kanske för att de av en händelse träffades just där och då.

Rasism och fördomar är svårt att göra sig av med. Det finns där, nedärvt genom generationer och internaliserats i vårt inre. Och jag tror inte att det finns någon som kommer undan. Möjligen nya generationer som växer upp med ett sekulärt samhälle. Jag tänker på mina barn som just nu bor i ett bostadsområde som domineras av människor från andra kulturer. De tycker ingenting är konstigt. Alla barn på gården har samma värde.

Det gäller för oss som bär med oss denna ryggsäck av fördomar och rasism att försöka att inte föra över det på våra barn. Att hålla käften helt enkelt. Förhoppningsvis kommer de att leva i ett sekulärt samhälle som fungerar och där vi hopplösa nittonhundratalsmänniskor är utrotade.

I lönndom är vi alla fördomsfulla och rasister.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.